• Nieuwe expositie in Tuk’s T-huis per 4 maart 2023:
  Rita Hulsman met tekst en beeldcollages: "woordkunst"

  Liefde voor de taal heeft Rita Hulsman al vroeg op het spoor gezet van schrijven, wat leidde tot tal van publicaties op het gebied van kunst en cultuurhistorie. Daar onderdoor liep een constante stroom van poëtische notities. Na verschijning van enkele dichtbundels in eigen beheer begon zij tekst en beeld te integreren tot een collage: woordkunst. De korte teksten krijgen gezelschap van beelden of omgekeerd. Via een speciale techniek wordt het op de computer ontworpen geheel overgebracht op houten paneeltjes van 12 x 20 cm of 20 x20 cm. De inspiratie voor de teksten komt meestal van dichtbij, van doodgewone waarnemingen en ervaringen uit het dagelijkse leven zoals asfalt na een regenbui, het geluid van fietsbanden over een klinkerweg, de geur van kaneel of een muziekfragment. In 2005 kwam, naar aanleiding van de vraag om deel te nemen aan een groepsexpositie, het idee om de teksten te combineren met een beeldcollage waardoor de woorden extra gelaagdheid krijgen. Beelden laten zich vinden door aandachtig te kijken en het bijzondere te ontdekken in een stuk hout, een landschap, een oude teil, een foto. Soms is een enkele afbeelding voldoende, vaak combineert zij twee of meer afbeeldingen, die ze net zo lang bewerkt en over elkaar heen schuift totdat het gewenste resultaat is bereikt. Omdat de paneeltjes zo bescheiden zijn passen ze overal, als eenling of samen met enkele andere: unieke poëzie aan de wand.


 • Expositie:"Zomer.... op Antarctica" door Daan van Maare.
  Foto's van Antarctica in de zomer......Pinquins, zeehonden, zeeluipaarden, walvissen, orka's en vele vogels weten te overleven op het meest noordelijke deel van de Zuidpool.


  Staart van een bultrug walvis met op de achtergrond de Bark Europa.


 • Mammoet in Tuk's T-huis!

  De Geologie werkgroep van de natuurvereniging ‘De Noordwesthoek’ (een afdeling van de KNNV) is een vaste exposant in Tuk’s T-huis. De huidige expositie bevat restanten van de mammoet gevonden nabij Steenwijk in 1987.

  Diverse delen van de mammoet zijn goed te bewonderen. Botten, een kies en kranten artikelen uit die tijd.
  Meer informatie over de Geologiewerkgroep kunt u krijgen bij de coördinator Bert Hummel tel: (0521)589253 of via
  Werkgroep Geologie Noordwesthoek


  .

 • Het (kleine) voorlichtingscentrum van Staatsbosbeheer.


  Met foto's, een kort foto/video overzicht van de natuur op de Woldberg en de Eese, opgezette dieren en een mooi zicht op het hok van de in het theehuis wonende kerkuil. • EXPOSITIE VAN DE WERKGROEP ARCHEOLOGIE. Van Steentijd tot Steenwijk.


  Links:Een zicht op de tentoonstelling. Rechts: een pijlpunt uithet stenen tijdperk.

  Links: musketkogels (lood) gevonden in Steenwijk, daterend uit de 16e eeuw. Rechts: Steenwijk in de 18e eeuw.

  En nog veel meer... te zien in Tuk's T-huis.