• De Galapagos eilanden, foto's door Lutske Bongers.

  Met een fotograferende vader en moeder werd dit ook al vroeg één van mijn hobby’s. Vooral op vakanties, zowel in Nederland als in verre werelddelen. Natuur, dieren, maar ook mensen en met name kinderen zijn fotogeniek. Sinds 2009 ben ik lid van Fotoclub Westerveld in Wapserveen: een inspirerende club mensen. En sinds mijn “pensioen” is er ook meer tijd voor!
  In 2012 bezocht ik met een SNP bootreis de Galápagoseilanden. Een prachtige ervaring die vele foto’s opleverde. Omdat de dierenwereld hier zich geïsoleerd heeft ontwikkeld komen er bijzondere dieren voor. Opvallend is ook dat zij weinig angst voor de mens hebben.
  De eilanden liggen in de Grote Oceaan op de evenaar, op ongeveer 1.000 km afstand van de Zuid-Amerikaanse kust en behoren tot Equador. Ze bestaan uit veertien grotere en ruim honderd kleinere eilanden. De naam komt van het Spaanse woord voor waterschildpad ‘él galápago’. Alle eilanden zijn van vulkanische oorsprong. Ze zijn ontstaan op een hotspot, een plaats met vulkanische activiteit en verplaatsen zich op de aardschollen. Geologisch gezien is de eilandengroep nog jong: enkele miljoenen jaren.
  De Galápagoseilanden werden vooral beroemd door de Engelse natuuronderzoeker Charles Darwin, die ze in 1835 in het kader van een wetenschappelijke expeditie met de Beagle bezocht en een natuur aantrof die nog vrijwel in haar oertoestand verkeerde. Hier vond hij essentiële aanwijzingen voor zijn revolutionaire theorie over het ontstaan van de soorten.

  Lutske Bongers
  De fregatvogel
  De Zeeleguaan • Expositie:"Zomer.... op Antarctica" door Daan van Maare.
  Foto's van Antarctica in de zomer......Pinquins, zeehonden, zeeluipaarden, walvissen, orka's en vele vogels weten te overleven op het meest noordelijke deel van de Zuidpool.


  Staart van een bultrug walvis met op de achtergrond de Bark Europa.


 • Mammoet in Tuk's T-huis!

  De Geologie werkgroep van de natuurvereniging ‘De Noordwesthoek’ (een afdeling van de KNNV) is een vaste exposant in Tuk’s T-huis. De huidige expositie bevat restanten van de mammoet gevonden nabij Steenwijk in 1987.

  Diverse delen van de mammoet zijn goed te bewonderen. Botten, een kies en kranten artikelen uit die tijd.
  Meer informatie over de Geologiewerkgroep kunt u krijgen bij de coördinator Bert Hummel tel: (0521)589253 of via
  Werkgroep Geologie Noordwesthoek


  .

 • Het (kleine) voorlichtingscentrum van Staatsbosbeheer.


  Met foto's, een kort foto/video overzicht van de natuur op de Woldberg en de Eese, opgezette dieren en een mooi zicht op het hok van de in het theehuis wonende kerkuil. • EXPOSITIE VAN DE WERKGROEP ARCHEOLOGIE. Van Steentijd tot Steenwijk.


  Links:Een zicht op de tentoonstelling. Rechts: een pijlpunt uithet stenen tijdperk.

  Links: musketkogels (lood) gevonden in Steenwijk, daterend uit de 16e eeuw. Rechts: Steenwijk in de 18e eeuw.

  En nog veel meer... te zien in Tuk's T-huis.